House in Auvergne

House in Auvergne

House in Auvergne
House in Auvergne
House in Auvergne
House in Auvergne
House in Auvergne

House in Auvergne

House in Auvergne

Auvergne, France

Client’s wish is a bioclimatic house in a mountain area with exceptional views to the highest volcanic chain in France. Integration with the environment is a must, so there is an extensive use of local and natural materials based on wood: wooden frame structure and walls with wood fibre isolation that allows the house to breathe.

The house has a long triangular shape opened towards the east garden and to the south, enhancing transparency to the mountains view and taking full advantage of solar gain through a full glazed façade and a greenhouse to the south.

The house length integrates 3 terraced levels following the natural slope (4m high difference) unified under one pitched and bent roof that evokes the wings of a butterfly flying slightly over the site. Big tiles pattern add lightness to the roof appearance. The integration of the house in the environment is smooth.
There is a special focus on the inhabitant’s comfort, including an indoor pool, minimizing energy consumption and using 100% natural energy sources.

Both thermal and photovoltaic solar panels integrated in the south pitched roof produce up to the 50% of house energy needs. Ventilation system incorporates a ground heat exchanger, so energy from the ground pre-heats the fresh air underground before entering the house. 5m3 of volcanic stone work as heat stock under the house. Low carbon footprint and very low grey energy consumption.