Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara

雲の上の図書館 / YURURIゆすはら

Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara ©Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara ©Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara ©Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara ©Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara ©Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara ©Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara ©Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara ©Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara ©Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara ©Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara ©Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara

Yusuhara Community Library / YURURI Yusuhara

雲の上の図書館 / YURURIゆすはら

Yusuhara Community Library / Yusuhara Town Welfare Center
Yusuhara Town, Takaoka County, Kochi, Japan
2018.02
1938.31 m2 / 2758.6m2

Yusuhara, a town on the border of Kochi and Ehime, is often described as a “village above the clouds”. We established a compound of buildings here including library and welfare facilities using mainly cedar, which was sourced from the town.

With a sports facility and daycare center across the lawn, the site has become the heart of the town, promoting exchange and communication between generations of locals.

We assembled the structure mixing steel and cedar, expressing a forest with sunlight filtering through the leaves. We also created an undulating ground rather than a large flat floor, and the raised ground can be used as a stage for events such as lectures or concerts.

In the library, everyone takes their shoes off feeling the warmth of the cedar floor, and reading books anywhere in the space.

At the welfare center facing the library, Rogier Uitenboogaart, developed a washi mixed with bark of Yusuhara trees. It’s applied on the walls of the welfare facility producing a comfortable and warm space.

GA PLOT 2016.5
GA JAPAN 154 2018.8
Shinkenchiku 93 2018.10
Kenchiku Journal 2018.10
Kindai Kenchiku vol.72 2018.10

http://kumonoue-lib.jp/
http://www.town.yusuhara.kochi.jp/yururi-yusuhara/