Kyoto Kokusai Hotel (Steak House Omi)
京都国際ホテル ステーキハウス近江
Kyoto Kokusai Hotel (Steak House Omi)
京都国際ホテル ステーキハウス近江
2011.02
Restaurant
340 m2
We renovated Steak House Omi which is located on the 1st floor of the Kyoto Kokusai Hotel in front of Nijo Castle in Kyoto which was designed by the architect Junzo Yoshimura (1908 – 1997).
In order to create a suitable ambiance for the restaurant of being an “Annex” in the garden, we inserted alley-shaped exterior space to separate it from the hotel. It contains a collaboration of traditional and new technologies, including a Sumushiko screen made by bamboo craftsmen in Kyoto, a brass range hood with a unique color pattern created with a special oxidant, and a light wall made with Tyvec. This enables people to re-experience the modernism and encounter with Japanese culture envisioned by Junzo Yoshimura.
2011.02
レストラン
397 m2
建築家(1908年-1997年)吉村順三によって設計された二条城前に建つ京都国際ホテル(1961年)1階をステーキハウスへと改修した。
庭の中に建つ”離れ”の趣を創造するため、路地状の外部空間を挿入して、ホテル本体からレストランを切り離した。京都の竹職人による簾虫籠(スムシコ)と呼ばれるスクリーン、特殊な酸化剤で色ムラをつけた真鍮製のレンジフード、タイベックス製の光壁など、伝統と新しい技術とのコラボレーションによって、吉村順三が試みたモダニズムと日本との遭遇を、再体験することができた。
http://www.kyoto-kokusai.com/restaurant/shop/KK0003.html maps.google.co.jp