Competition Won for Hangzhou Xiaohe Park

Competition Won for Hangzhou Xiaohe Park

Xiaohe Park ©Kengo Kuma & Associates
Xiaohe Park ©Kengo Kuma & Associates
Xiaohe Park ©Kengo Kuma & Associates
Xiaohe Park ©Kengo Kuma & Associates
Xiaohe Park ©Kengo Kuma & Associates
Xiaohe Park ©Kengo Kuma & Associates
Xiaohe Park ©Kengo Kuma & Associates
Xiaohe Park ©Kengo Kuma & Associates
Xiaohe Park ©Kengo Kuma & Associates
Xiaohe Park ©Kengo Kuma & Associates
Xiaohe Park ©Kengo Kuma & Associates

Hangzhou, China
2020
Park, Retail, Exhibition space, Pier, Pedestrian Bridge
24,000 m2

Kengo Kuma & Associates has won the 1st prize for the international competition of Hangzhou Xiaohe Park, China

The former Xiaohe Oil Factory has been standing on the riverbank of world heritage the Grand Canal for decades. This area is now filled with residences and tourists, thus no longer suitable for heavy industrial facilities. Xiaohe Park would take over this abandoned industrial site and transform it into a multi-use open park for the public.

We conceived this park to be a new local hub for both culture and history legacy while gently merging into the vibrant urban life in Hangzhou. In respect of the historical value of the site we minimized our intervention creating a delicate web like canopy over the site connecting all the building and stretching out to invite visitors from all directions.

4 historical warehouses and 7 oil tanks are preserved and would be renovated for exhibition space, vertical connections and landscape installations. In preserving the warehouse building we will use Corten steel to match with exposed concrete and red bricks, thus preserving the unique industrial identity of the site. A large circular sunken garden brings sunlight and greenery to the newly built retail area underneath the park.

The construction is aimed for completion in 2022.

Project team: Anteo Taro Boschi Sanada, Tz-Li Lin, Hanyu Wang, Bobo Wu, Gechang Xu, Lucia Filippini, Andrea Terceros Barron*
*Former staff

© Kengo Kuma and Associates