Café Kureon
カフェ・クレオン
Café Kureon
カフェ・クレオン
2011.04
Restaurant
197.73 m2
We wanted to create a building like a forest by piling up pieces of wood, rather than joining them together. The element we chose was an ordinary and affordable rectangular timber sectioned in 105mm. Without giving any special treatment to the wood, we sought to realize an organic space like a forest, simply by accumulating the timbers. The idea of making an organic and fluid space with small and light materials has been developed through our past projects, such as GC Prostho Museum Research center or Yusuhara Wooden Bridge Museum. Since the timber is free of special treatment, it can easily go back to its initial state when the building needs to be disassembled and moved. This method takes full advantage of the flexibility of the wooden structure, which is not possible in concrete. As detail, steel rod in 30mmφvertically goes through the accumulated timbers. On top of the timbers, folded (bent) plates are placed as the roof, a simple and inexpensive method that is also convenient for disassembling and moving.
(富山市舞台芸術パーク内)
2011.04
飲食店
197.73 m2
木を「組む」のではなく、「積む」ことによって、森のような建築を作りたいと考えた。エレメントとして選択したのは、105mm角の断面を擁する、最も標準的で安価な角材である。この角材に特殊な加工をせず、ただ積み上げていくだけで、有機的な空間を作りたいと考えた。角材には特殊な加工をほどこしていないので、解体・移動の必要が生じた時は、もとの角材へと用意に戻すことが可能である。コンクリートには存在しない、木という素材の持つフレキシビリティを最大限に生かす工法である。
積み上げた角材は、30mmφのスチールロッドを縦に貫通して固定した、積み上げた角材の上に、折板をのせて屋根とし、さらにその上に発砲セラミックの緑化素材(グリーンビス)をのせて、空調負荷を低減させた。解体、移動に対しても、この屋根の工法は有効である。