Daiwa Ubiquitous Computing Research Building

東京大学大学院 情報学環 ダイワユビキタス学術研究館

Daiwa Ubiquitous Computing Research Building ©Takumi Ota
Daiwa Ubiquitous Computing Research Building ©Takumi Ota
Daiwa Ubiquitous Computing Research Building ©Takumi Ota
Daiwa Ubiquitous Computing Research Building ©Takumi Ota
Daiwa Ubiquitous Computing Research Building ©Takumi Ota
Daiwa Ubiquitous Computing Research Building ©Takumi Ota
Daiwa Ubiquitous Computing Research Building ©Takumi Ota
Daiwa Ubiquitous Computing Research Building ©Takumi Ota
Site
02_平面図
Elevation
Section

Daiwa Ubiquitous Computing Research Building

(detailed press materials are still incomplete)
Tokyo, Japan
2012-2014
university facility, gallery, hall 
2709.53 m2

The building was constructed for the university’s new field of research on ubiquitous computing. Our aim was to break away from conventional image of campuses that consist of hard materials such as concrete, metal or stone, and to instead design a soft building made with wood and earth. Here, scalelike panels of natural materials (wood and earth) gently undulate to form a smooth and organic façade.
At the center of the building comes an organ-like aperture covered with soft membrane. It joins the lane in the front and the Japanese garden (part of the university president’s guest house) at the back. The opening also generates a gentle and organic flow of light and wind in the campus, which is otherwise dominated by the strict grid arrangement.