Mikuni Izu kogen
ミクニ伊豆高原
Mikuni Izu kogen
ミクニ伊豆高原
Design Period: 2016.6 – 2018.9
Completion Date: 2019.8.26
Restaurant
200 m2
Situated high atop a cliff on the Izu Peninsula, this restaurant overlooks Sagami Bay.
Throughout history, various methods of construction have been developed to mediate between architecture and the extremely complex topography of Japan. One of these methods, kakezukuri, uses supports to float the building out over a steep slope, as famously represented in Kiyomizu Temple in Kyoto.
For this project, we produced a transparent kakezukuri using a hybrid wood-steel frame; supporting the roof with cypress planks spanning up to 11.4 meters. As a result, we were able to realize a cypress cloud materializing from the densely vegetated cliff.
In perfect harmony with the aroma of cypress emanating from the architecture, the chef, Mr. Kiyomi Mikuni, makes the best use of the natural ingredients of Izu in his cuisine.
Structure Engineer: Takayasu Konishi Structural Engineers
MEP Engineer: P.T.Morimura & Associates, Ltd.
© Photography by Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
設計期間:2016年6月-2018年9月
竣工月:2019年8月
レストラン
200m²
伊豆半島の崖に相模湾を望む「懸造」のレストランをデザインした。
日本の地形は複雑であり、地形と建築とを調停するために様々な手法が発明された。
「懸造」は急斜面の上に建築を浮かせるように建てる手法で、京都の清水寺がその代表である。
鉄骨を用いて透明感のある「懸造」を作り、その上に最長で11.4メートルのヒノキの無垢の板を組んで屋根を浮かせた。
崖の緑の上にヒノキでできた雲のような建築を浮かせることができた。
シェフの三國清三さんによる伊豆の自然素材を生かした料理と、ヒノキの香りのする建築とは、絶妙のハーモニーを奏でる。
構造:有限会社 小西泰孝建築構造設計事務所
設備:株式会社 森村設計
© Photography by Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office