NIWA

NIWA

NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin
NIWA © Thibaut Voisin

NIWA

NIWA

Vanves, France
2019.01
10340m²
Residence
Project team: Yuki Ikeguchi, Sebastien Yeou, Chizuko Kawarada, Anteo Taro Boschi Sanada, Charlotte Brussieux, Mathieu Faliu, Kazuya Katagiri*, Masaki Kakizoe*, Michael Sypkens*
*Former staff

Niwa is the Japanese word for garden. The project is exactly as the title expresses – an apartment which connects to outside by a garden.

We drew a hint from the “gankou” plan, literally “flying-geese”, or zig-zagging plan of traditional Japanese site planning, dividing one long block into smaller, human scaled units. This design enabled us to integrate the architecture into its surrounding environment, and provided many corners from which people might enjoy views in different directions.

The façade consists of a white wall with rich texture and a vertical wooden lattice; protecting the privacy of the residents while yielding a warmth and softness to the building.

In this project, we aimed to bring the large apartment building closer to the ground, forming a closer relationship to human beings.