Meiji Jingu Museum

明治神宮ミュージアム

Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Meiji Jingu Museum © Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

Meiji Jingu Museum

明治神宮ミュージアム

Tokyo, Japan
2019.10
Shrine(Museum)
2463.30 m2

The museum is located on the approach to the main shrine of Meiji Jingu, one of the most famous shrines in Japan. The museum not only displays art and treasures preserved in the shrine but also explains the history of the shrine buildings and the large forest surrounding them.

We considered that the forest grounds of the shrine should play a main role, with the architecture blending into the trees. At a glance the forest appears primeval, but the site had previously been a plain field. Following the death of Emperor Meiji, trees were collected from all over Japan, and were planted by volunteer workers. According to experts, the forest’s abundant growth over the last century has been nothing short of miraculous.

We aimed to dissolve the architecture into the greenery by limiting the height of the eaves, dividing the roof into smaller forms with tapered edges, and segmenting the outer wall with the Yamato-bari detailing method.

H-section steel was used for the structure in order to give greater transparency to the space. The gap between the flanges of the H was filled with a cypress plank to balance the sharpness of the structure and the warm and gentle atmosphere in the space.
Trees that were cut down during the construction of the museum, including zelkova and camphor, have been mostly reused for the furniture and the interior in order to emphasize the importance of recycling the valuable resources of the forest.

Project team:Toshiki Meijo,Kosuke Tanaka,Hiroyasu Imai,Masato Shiokawa,Hiroyo Yamamoto

Contractor: SHIMIZU CORPORATION
Structure Engineer: Kanebako Structural Engineers.
MEP Engineer: P.T.Morimura & Associates, Ltd.
Graphic: The Nippon Design Center, Inc.

© Photography by Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office