Asahi Broadcasting Corporation

朝日放送


Asahi Broadcasting Corporation

1-1-30 Fukushima, Fukushima-ku, Osaka-shi, Osaka, Japan
2008.01
Broadcasting station
4,3401.27m2
※Collaborative design with NTT FACILITIES, INC.

The new building of ABC aims to blend humans, nature and architecture into one. The two large ‘Gardens’, one on the ‘River Deck’ along the river and the other ‘Sky Terrace’ on the roof, are the devices for the people to enjoy the nature of the river to the fullest.

The exterior wall facing the river is covered with a hound’s tooth lattice made of recycled wood, which works to relieve the hardness of the architecture. The recycled wood applied in the lattice brings in the wind, while shutting off the solar radiation, and the use of such wood contributes to a reduction of the level of carbon dioxide in the air. This also is a device to connect the river and the architecture, in order to provide comfort in the urban environment. The traditional Japanese lattice was the insight for this wood, a material which is both old and new, and friendly to the earth.

http://asahi.co.jp/ maps.google.co.jp