IIYAMA CULTURAL HALL

飯山市文化交流館 なちゅら

IIYAMA CULTURAL HALL©FUJITSUKA Mitsumasa
IIYAMA CULTURAL HALL©FUJITSUKA Mitsumasa
IIYAMA CULTURAL HALL©FUJITSUKA Mitsumasa
IIYAMA CULTURAL HALL©FUJITSUKA Mitsumasa
IIYAMA CULTURAL HALL©FUJITSUKA Mitsumasa
IIYAMA CULTURAL HALL©FUJITSUKA Mitsumasa
IIYAMA CULTURAL HALL©FUJITSUKA Mitsumasa
IIYAMA CULTURAL HALL©FUJIMAKI Photo Creative
IIYAMA CULTURAL HALL©FUJITSUKA Mitsumasa
IIYAMA CULTURAL HALL©FUJITSUKA Mitsumasa
iiyama_site
iiyama_plan
iiyama_plan
iiyama_elevation
iiyama_section

IIYAMA CULTURAL HALL NACHURA

Nagano, Japan
2012.4-2015.12
Hall, Cafe
3,888.21m2

The town of Iiyama is located in Nagano prefecture, whose Japan Railway station lies on the Hokuriku Shinkansen line, which started its service in 2015. The project is a cultural complex of two halls and a community center, and we connected the spaces with an interiorized passage which we call Nakamichi.

We got a hint from roofed arcades called “Gangi,” which can be found in snowy regions in Japan. Its intimate space formed by a wooden frame and “doma (earth floor)” was revived here as a modern version of Gangi.

The roof of Nakamichi is supported by mixed structure of wood and steel. The entire space is made of such elements as locally produced timber, soft and moist floor like natural earth, washi paper made by local craftsmen, and creates an atmosphere that could not be felt in a typical publicly-funded facility often described as a closed box.
The whole building is shaped like a hill and covered with a façade of COR-TEN and Japanese larch, morphing into the green rise at the back, making a contrast with the trains running nearby.