Iiyama Cultural Hall | Kengo Kuma and Associates
©Fujitsuka Mitsumasa

Japan 2015Iiyama Cultural Hall

2015.12
Nagano
Auditorium | Community | Civic | Gallery/Museum
Completed
3,888
3F

The town of Iiyama is located in Nagano prefecture, whose Japan Railway station lies on the Hokuriku Shinkansen line, which started its service in 2015. The project is a cultural complex of two halls and a community center, and we connected the spaces with an interiorized passage which we call Nakamichi.

We got a hint from roofed arcades called “Gangi,” which can be found in snowy regions in Japan. Its intimate space formed by a wooden frame and “doma (earth floor)” was revived here as a modern version of Gangi.

The roof of Nakamichi is supported by mixed structure of wood and steel. The entire space is made of such elements as locally produced timber, soft and moist floor like natural earth, washi paper made by local craftsmen, and creates an atmosphere that could not be felt in a typical publicly-funded facility often described as a closed box.

The whole building is shaped like a hill and covered with a façade of COR-TEN and Japanese larch, morphing into the green rise at the back, making a contrast with the trains running nearby.

Team Kenji Miyahara, Atsushi Kawanishi*, Nahoko Terakawa, Kuniaki Tanaka, Miki Sato, Tomohiro Matsunaga Construction Shimizu Corporation Cooperation Ejiri Structural Engineers Facility Nagata Acoustics, Kankyo Engineering Accumulation Futaba Quantity Surveyors Illumination Izumi Okayasu Lighting Design Award 第50回日本サインデザイン賞, 第50回日本サインデザイン賞 関東地区 日本サインデザイン賞 Publication Kindai Kenchiku 2017/08 Vol.71 , GA JAPAN 139 , GA JAPAN 134 , Nikkei Architecture 2015/02/10 , GA JAPAN 127 , GA JAPAN 125 , GA JAPAN 122 , GA JAPAN 118 Photography ©︎ Fujimaki Photo Creative, ©︎ Mitsumasa Fujitsuka