Teikyo University Elementary School

帝京大学小学校

Teikyo University Elementary School ©Takumi OtaTeikyo University Elementary School ©Takumi Ota

Teikyo University Elementary School

1254-6 Wada, Tama-shi, Tokyo, Japan
2012. 2
Elementary School
7,781.52 m2

We aimed at a wooden schoolhouse of our age. The building consists of a big roofing and materiality of wood for interior and exterior.
By changing its length and height of eave, roof can create multiformity to respond to its environment and different programs. In this building, we designed a big roof to run through the entire building, differentiating expressions on each side – a relaxed face toward south where abundant green of Tama hill expands – and subtle appearance to the north facing public housing standing in lines. We also changed its form accordingly to the volume of each classroom. As the result, it has grown to a building that looks like 12 different-sectioned terraced houses being arranged in a row.

Composition of the space emphasizes the atmosphere of the terraced (1-storied) house created by the roof. While the structure is 3-storied, the atrium connects the sections of the special room and the open space on 2nd and 3rd floors, so that you can feel the slope of the roof on every floor. Further, in the center of the building situates the Media Center that skips three stories as a measure to avoid segregation within the building.

We used cedar for the material of the exterior, as an attempt to recover a wooden schoolhouse in the midst of the big city. We also applied three different lining method for the wall, according to the location and function of the parts in the building – siding work, louvers and Yamato-bari (wood panels arranged with its side slightly layered onto the next one – forming as a whole regular unevenness) so that the building can hold various expressions. Cedar is treated in heat to secure durability. We also utilized the plasticity of trees. We set up a huge wall of a recycled material made from chips of straw, rush and poplar, which can work as a notice board. As there is more freedom in the design of interior for schools, we managed to achieve this environmentally-friendly plan that can enhance the warmth of natural materials.

Big roofing is also good for environment for efficient building facilities. Using the wide roof toward the south, we installed there a device to gather heat. In this solar system, the air warmed under the roof circulates and vents from under the floor during winter. The roof also gathers rainwater. The water flows through the vertical drainpipe to the water conduit in the south, and it nurtures a biotope in front of the science room.

http://www.teikyo-u.ac.jp/elementary/index.htmlmaps.google.co.jp