V&A at Dundee

ヴィクトリア&アルバート・ミュージアム ダンディ

V&A_Dundee_Exterior 01_museum plaza
V&A_Dundee_Exterior 02_River view
V&A_Dundee_Exterior 03_Galleries building
V&A_Dundee_Exterior 04_Main Entrance
V&A_Dundee_Interior 01_Main Hal A
V&A_Dundee_Interior 02_Main Hall B
V&A_Dundee_Interior 03_Second Floor Circulation
V&A_Dundee_Interior 04_Restaurant
V&A_Dundee_Interior 05_Exhibition Gallery

V&A at Dundee

ヴィクトリア&アルバート・ミュージアム ダンディ

Dundee, Scotland UK
to be completed 2016
Museum, Learning Studios, Museum Shop, Café, Restaurant
8,500 m2

Located along the waterfront in the city of Dundee in the northern part of Scotland, this museum is a branch of the Victoria & Albert Museum in London.
In addition to exhibits of artwork in the V&A collection, contemporary Scottish art and product design from the area are on display, making it a facility that is expected to become a new cultural centre in Scotland.

The site faces the River Tay, and the architecture proposes a new integrated way to achieve harmony with the environment. The façade has a variety of shadows and changes created with multiple horizontal layers of precast concrete as a way to express the beautiful cliffs of Scotland with architecture.

A large horizontal “hole” was provided in the centre of the building. This “hole” represents an attempt to connect Union Street which runs through the centre of Dundee with the beautiful natural scenery of the River Tay. This feature was adopted in order to create a 21st century type cultural facility that is an integral part of the environment and community which replaces 20th century type art museums that were cut off from the environment.

The foyer was designed as a large void that is covered with locally available wood that has a soft texture with the intention that it be used as a “Living Room” capable of revitalizing the community by providing a venue where various concerts and performances are held.

maps.google.co.jp

http://kkaa.co.jp/video/kengo-kuma-in-conversation/