Endo Sushi Restaurant | Kengo Kuma and Associates
©Peter Kociha

UK 2019Endo Sushi Restaurant

2019.1
London
Cafe/Restaurant/Retail
Completed
130
1F

We designed a unique sushi bar in the cylindrical penthouse of the former headquarters of the BBC. Guests here can enjoy a panoramic view of London.
To symbolize this unique space, we took a hint from a brush stroke of calligraphy and created a Hinoki counter with an organic shape. Hinoki is a very special tree for Japanese people and its wood is often used in shrines. It is a time-honored material revered for both its aroma and texture, which is like the skin of a human being. With this counter, the relationship between sushi chefs and guests becomes interactive; uniting the acts of cooking and eating.
Above the Hinoki counter, an object made of traditional washi hangs like a cloud. The light beaming through the “cloud” continually changes its shape. It floats like a real cloud in the sky of West London.

Team Javier Villar Ruiz, Jaime Fernandez Calvache, Giacomo Sponzilli*, John Xianfeng Jiang, Kimio Suzuki, Sirui Chen* Construction Bridport Cooperation Milk Architecture&Design Facility E+M Technica Illumination Light IQ Award Restaurant & Bar Design Award Photography ©︎ Peter Kociha