Sakai Riverside Restaurant Cha-Gura
さかい河岸レストラン茶蔵
Sakai Riverside Restaurant Cha-Gura
さかい河岸レストラン茶蔵
2019.03
Restaurant
483.53 m2
Sakai-machi is the first exporter of a Japanese tea called Sashima-cha (green tea from Sashima) to the world. With the theme of tea, we designed a restaurant which is run by the town on the banks of Tone River, in Ibaraki Prefecture.
We first constructed a planter from local cedar, for growing tea. These planters were laid out in varying angles to express an organic expression across the façade, and connect to the existing roadside station. Rather than designing the restaurant as a single building, we aimed to reproduce the architectural rhythm of Sakai-machi, where old warehouses once lined the river.
Inside the restaurant, we collected old tea boxes of Sashima-Cha to create walls and service counters. From the ceiling we suspended fabric dyed green with Sashima-cha, as a way to introduce the softness and freshness of the tea into the interior.
© Photography by Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
2019年3月
飲食店
483.53 m2
日本ではじめて、海外に茶を輸出したことで知られる、「さしま茶」の産地、茨城県境町に、茶をテーマにして、利根川の河岸に町営のレストランをデザインした。
まず県産材の杉を用いて、茶を育てるプランターをデザインし、そのプランターが角度を変えながら、有機的な流れのあるファサードを構成し、そのファサードを隣地にある既存の道の駅へと延長した。単体の建築を超えて、河岸に沿って蔵が並んでいた街並みのリズムの再生を試みた。
レストラン内部では、「さしま茶」の古い茶箱を積み重ねてカウンターや壁を構成し、「さしま茶」で染められた緑色の布を、天井から吊ることによって、茶という植物の持つやわらかさとさわやかさを、空間に導入した。
© Photography by Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office