CLT Park Harumi | Kengo Kuma and Associates
CLT PARK HARUMI © Kawasumi Kobayashi Kenji Photograph Office

Japan 2019CLT Park Harumi

Tokyo
Pavilion
Completed

We designed a temporary CLT pavilion for events and performances for an open area in Harumi, Tokyo. Semi-outdoor space was built by weaving leaves made from CLT panels (160cm x 350cm, 21cm thick) with a steel frame, creating a structure that appears to be reaching up in a spiral shape towards the sky.

Super-transparent kite-shaped pieces made from TEFKA (high-performance fluororesin film) were used to close off the gap between the CLT panels in order to prevent the entrance of rain and wind, allowing light to filter through the CLT leaves like trees in a forest.

The Meiken Lamwood Corporation in Maniwa used Japanese cypress from Maniwa city in Okayama prefecture to make the CLT panels. After their period of use in Harumi comes to an end, the panels will be transported back to the Hiruzen National Park in Maniwa and reassembled in an area surrounded by greenery.

Award Good Design Award 2020 Publication Shinkenchiku 2021/04 別冊・軽やかな屋根の可能性 , Nikkei Architecture 2020/07/09 No.1171 , Nikkei Architecture 2020/01/23 No.1160 , Nikkei Architecture 2019/03/14 No.1139