Nabeshima Shoto Park Toilet | Kengo Kuma and Associates
©SS

Japan 2021Nabeshima Shoto Park Toilet

2021.6
Tokyo
Pavilion | Community
Completed
24
1F

In the lush forest of Shoto Park, we designed a “public restroom village”. 5 independent restroom units are covered with randomly angled live-edge cedar louvers. The units are connected by a “forest path”, blending into the forest.
Each restroom takes on unique characteristics in its planning, furnishing and interior finishes that fit various concepts, such as easy use for children, wheelchair accessibility, or maintenance of personal appearance.
By creating separated volumes for each restroom stall, we managed to create a “public restroom village” that allows circulation and natural ventilation to cut through the facility, an environment suitable for the post-covid era. Restrooms are becoming more diverse, more forest-like in its nature.

Team Nahoko Yoshii, Jeongwon Kim, Kyoko Mase Construction Daiwa House Industry Award Good Design Award 2021 Publication Nikkei Architecture 2021/08/26 , Casa BRUTUS 2021/01 vol.249 Photography ©︎ SS, ©︎ Satoshi Nagare