Banraisha | Kengo Kuma and Associates
©nacasa&partners

Japan 2005Banraisha

2005.3
Tokyo
Educational
Completed
199
2F

The space created by Yoshiro Taniguchi and Isamu Noguchi (New Banraisha) was moved and recreated on the roof of the new law school building. Single semi-transparent curtains were used in an attempt to get rid of the “vividness” of the reproduced structure. The reason for this is we wanted to create space in which it appeared that time in a past dream was suspended in a white fog.

Therefore, the partitions in the previous New Banraisha were replaced with white curtains. This resulted in the appearance of a landscape suspended in space that is somewhere between reality, memory and visuals. The garden was designed by Michel Desvigne, the French landscape designer. A pattern that was obtained by means of digital processing of the previous garden at the “New Banraisha” is projected in the space on top of the roof.

Team Toshiki Meijo Construction Taisei Corporation Cooperation Oak Structural Design, Taisei Corporation Facility Taisei Corporation Exterior MDP – Michel Desvigne Paysagiste Illumination KILT Planning Award 第47回 建築業協会賞  Publication Nikkei Architecture 2005/11/14 No.809 , Nikkei Architecture 2005/11/14 No.809 , Shinkenchiku 2005/07 , GA JAPAN 75 , Casa BRUTUS 2005/06 vol.63 Photography ©︎ Nacasa&partners