Renewal of Nihonbashi Mitukoshi

日本橋三越本店リニューアルプロジェクト

Renewal of Nihonbashi Mitukoshi
Renewal of Nihonbashi Mitukoshi
Renewal of Nihonbashi Mitukoshi
Renewal of Nihonbashi Mitukoshi
Renewal of Nihonbashi Mitukoshi
mitsukoshi-6
mitsukoshi-7

Renewal of Nihonbashi Mitukoshi

日本橋三越本店リニューアルプロジェクト

Tokyo, Japan
2018.10
Department store
5,237.9 m2
Project team: Nahoko Terakawa, Takashi Taguchi, Tomoyuki Suwa, Genki Yada, Tomohiro Matsunaga (Visualization), Takumi Saikawa*
*Former staff

Mitsukoshi is the first and the oldest department store in Japan. We renewed their main store in Nihonbashi to a “white and shiny forest.”

We placed a tree canopy on each pillar, which is made of aluminum panels set in different angles. The panels had been cut based on the data generated by a 3D program. The trees canopies are repeated to create a “forest” in the urban environment. An LED light is installed on each canopy so that we could get add an effect of komorebi (=light in a forest filtering through the tree leaves) in the space.

The Mitsukoshi building, designed by Tamisuke Yokokawa, has been designated as Japan’s Important Cultural Property. With this project, the building regained its glamor and was reborn to enliven the downtown culture of Tokyo.